į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2016-03-24. Komisare, už kiek pardavėte patrulius?


 

 Komisare, už kiek pardavėte patrulius? 

 

Kodėl to klausiu? Nes greitai visuomenėje kils nepasitenkinimo banga dėl „blogukių“, kurie sugeba „nupirkti policiją“. Kodėl taip turėtų galvoti žmonės? Ogi dėl patruliams primestos labai atsakingos, bet jiems nebūdingos funkcijos – įvykio vietoje pradėti ikiteisminį tyrimą. Tai galės daryti žmonės, iš kurių nereikalaujama net aukštojo išsilavinimo.

 

Generalinis komisaras Linas Parnavas mano, kad teisės studijas gali pakeisti kursai. Optimistiška.  Kodėl? Kad būtų lengviau suprasti, ką reiškia policijos patruliui tokia atsakomybė, palyginsiu situaciją su medikais. Tai tas pats, kas slaugos specialistams (vadinamoms seselėms) leisti nustatyti ligonio diagnozę. Ir pagal ją skirti gydymą ar net operaciją.  Kaip jūs reaguotumėte, jeigu žemiausia medicinos grandis galėtų spręsti, ar reikia jus operuoti, ar ne? Aš to nenorėčiau. Gerbiu visus dirbančiuosius, žinau, kad šios grandys – tai sistemos pamatai ir ramsčiai. Tačiau  mes visi turime savo funkcijas ir savo atsakomybes.  

 

O dabar grįžkime prie policijos. Pagal generalinio komisaro patvirtintas gaires policijos patruliai, reaguojantys į pranešimus apie nusikalstamas veikas, greitai turės pradėti ikiteisminį tyrimą ir atlikti pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus.  Kas tai yra?

 

Ikiteisminio tyrimo pradėjimo stadijos tikslas – nustatyti, ar yra teisinis pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą (liaudiškai – bylą). Deja, bet nepagrįstai pradėtas ikiteisminis tyrimas turi neigiamų pasekmių tiek žmogui, tiek visuomenei, tiek ir valstybei. Nes kai užsisuka teisinė mašina, žmogus, kurio atžvilgiu pradėtas tyrimas, tikrai išgyvena ne geriausias emocijas. Ir tai trunka ne vieną savaitę. Kartais – ir ne vieną mėnesį. Kokie pavojai, kad bus pradėta daug nepagrįstų ikiteisminių tyrimų? 

 

Panagrinėkime, kokie reikalavimai šiuo metu keliami patrulio pareigybei? Pagrindinis – turėti ne žemesnį kaip vidurinis išsilavinimas (!) ir įgytą kvalifikaciją (t.y. specialūs kursai). Kokios teisinės patrulio žinios? Jis turi išmanyti administracinės teisės pažeidimų kodeksą, kelių eismo taisykles, vidaus reikalų ministro, policijos generalinio komisaro nurodymus, instrukcijas ir t.t.  Supratote? Tai žmogus, paruoštas gatvėje pamatyti nusižengimą ir prireikus išrašyti baudą, ar pristatyti nusižengėlį į nuovadą. Kad „žygdarbius“ įvertintų teisėje kvalifikuotas tyrėjas. O dabar sumanyta, kad patrulis pats pradės ikiteisminį tyrimą. Kam tie tyrėjai, kam tos studijos! 

 

Deja, nors reikalavimai patrulio pareigybei kasmet tik auga, mokymų trukmė nesikeičia. Kokybė taip pat.   Pirma, jau dabar vykdomas patrulių parengimas yra nepakankamas. Mokykloje jie mokomi užtikrinti viešąją tvarką ir patruliuoti. Tai – kaip vairuotojo pažymėjimas. O dabar juos, su mėgėjų pažymėjimais, generalinis komisaras nutarė susodinti į sportinius bolidus. Ir paleisti į miesto gatves. Jau šiandien ikiteisminio tyrimo medžiagoje atsiradęs patrulio surašytas tarnybinis pranešimas neretai tampa labai rimtu galvos skausmu tyrėjui. Turinčiam aukštąjį teisinį išsilavinimą. Ir pasiruošimą. 

 

Trečia, šiuo metu yra didžiulis patrulių trūkumas. Kas atliks patrulių darbą? Gal generalinis komisaras su pavaduotojais ar Policijos departamento klerkais?  Jau dabar patruliai iš esmės tik reaguoja į iškvietimus ir visiškai nevykdo patruliavimo, tiesiog nelieka tam laiko. Kiekvienas turi dirbti savo darbą. Universalus pareigūnas yra puiku. Tačiau tai kol kas – tik svajonė.

 

Gerbiamas generalini komisare, ar jūs suprantate, kad dėl nekokybiško darbo bus daug „tuščių“ bylų. Jau dabar matome, kaip žmonės reaguoja į garsiai pradedamus tyrimus, kurie baigiasi niekuo.  „Taigi išsipirko“, – sako tūlas lietuvis.  Jūs norite, kad taip pradėtų kalbėti žmonės? Tada jūs tapsite vadovu, „pardavusiu“ patrulius. 

 

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė

Loreta Soščekienė



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti