į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2021-03-17. AKTUALIJŲ TEMA

Kalbėjimas apie virusą jau gerokai pabodo. Deja, ši tema vis dar aktuali. Blogiausia, kad daug oficialios informacijos yra prieštaringa, arba tiesiog prasilenkia su elementaria logika.

 

Tai kelia nepasitikėjimą ir atveria kelią gandams. Astra Zeneca vakcinos naudojimą stabdo vis daugiau šalių. Tai verčia abejoti, ar ES vaistų reguliavimo agentūra tinkamai atliko savo darbą. Agentūros tyrimų neatlieka. Jos vertina pateiktus popierius. Kažkas panašaus įvyko su Boing lėktuvais. Kol nenukrito du lėktuvai, pagal popierius jie buvo visiškai saugūs.

 

Vėliau paaiškėjo kad ne. Su skiepais situacija sudėtingesnė. Žmonės miršta. Tai natūralu. Konkrečią mirties priežastį nustatyti būna sunku, o kartais neįmanoma. Kaip ten bebūtų, Astra Zeneca vakcina veikia. Klausimas šalutinis poveikis. Įtariama, kad vakcina išprovokuoja kraujo krešulius.

 

Krešuliai, ypač senyvo amžiaus žmonėms, visada sukeldavo didelę riziką sveikatai ir buvo dažna mirtie priežastis. Natūralu, kad tarp paskiepytų vyresnių žmonių yra daug tokių, kurie ir be jokių skiepų būtų susidūrę su šia problema. Kol kas nėra tiesioginių įrodymų, kad kalta būtent vienos rūšies vakcina. Juk žmonės miršta paskiepyti ir kitomis vakcinomis.

 

Blogiausia tai, kad sveikatos apsaugos reikalai daro tiesioginę įtaką politikai ir politikams. Tai dar labiau apsunkina objektyvų situacijos vertinimą. Daugelio šalių vyriausybės, tarp jų ir tos, kurios sustabdė Astra Zeneca vakcinų naudojimą, yra stipriai kritikuojamos dėl negebėjimo suvaldyti pandemiją.

 

Astra Zeneca vakcinos naudojimo sustabdymas, joms suteikia pasiteisinimą prieš kritikus ir savo šalių piliečius. Ne išimtis Lietuva. Nors Lietuvos vyriausybė ir nesustabdė šios vakcinos naudojimo, bet nesivaržydama teisinasi, kad skiepijimas stringa, nes piliečiai atsisako skiepytis šia vakcina.

 

Ne todėl, kad vakcinavimo procesas prasidėjo stichiškai, be deramo pasiruošimo ir planavimo. Reklama gal ir padeda išsirinkti tualetinį popierių ar šampūną, bet kai kalba eina apie sveikatą, reklama nėra tinkama priemonė komunikuoti su žmonėmis. Padeda pasitikėjimas, o jį daugelis politikų ir ekspertų lengvabūdiškai iššvaistė.

Jonas Balčiūnas